کشوراتریش با برخورداری از دانشگاههای برگزیده در سطوح جهانی بویژه در رشتههای هنر و موسیقی، و همچنین کسب رتبه ی پنجم به عنوان بهترین شهر دانشجویی دنیا در سال ۲۰۱۲میلادی، رفاه و کیفیت زندگی و… یکی از مطلوب ترین مقاصد دانشجویی بمنظور ادامه ی تحصیلات در خارج از کشوراست.
اتریش یکی از کشورهای اروپای مرکزیست که پایتخت آن شهر وین میباشد. این کشور به سبب برخورداری از فرهنگی غنی، رفاه و سطح بالای کیفیت زندگی به یکی از بهترین کشورها ی جهان برای زندگی تبدیل شده است. این کشور با داشتن ۲۲ دانشگاه دولتی، ۲۷ کالج ، ۱۲ دانشگاه خصوصی و ۲۱ دانشگاه علوم کاربردی غیر دولتی که اغلب این دانشگاهها در فهرست برگزیده ترین دانشگاههای جهان قرار دارند و همچنین هزینههای تحصیل در دانشگاههای اتریش بسیار پایین و مقرون به صرفه و عدم نیاز به مدرک زبان آلمانی برای اخذ پذیرش از این دانشگاهها ، تبدیل به گزنه ی محبوب دانشجویان شده است . مجموع این عوامل باعث شدهاند تا دانشگاههای اتریش به یکی ازپرطرفدارترین گزینه ها در بین دواطلبان ادامه تحصیل در خارج تبدیل شوند.
در کشور اتریش کودکان از پنج سالگی وارد دوره ۱ ساله ی آمادگی (Vorschule) میشوند، از سن شش سالگی ، وارد آموزش ابتدایی در دبستانها (Volksschulen) میشوند. مدت زمان این دوره چهار سال است که در پایان آن از دانشآموزان آزمونی گرفته می شود. پس ازآن تحصیلات متوسطه عمومی به مدت چهار سال شروع می گردد. ویژگی این دوره این است که درآن توجه خاصی به کارهای عملی میشود و محصلین، ضمن فراگیری مبانی نظری، کاربردهای عملی را نیزآموزش می بینند. بنابراین ، روشهای آموزشی بر اساس آموزش از راه تجربه میباشد. این مدارس در کنار درسهای اصلی آلمانی، ریاضی و زبان خارجی، درس های دیگری را هم با توجه به امکانات، برنامهریزی میکنند . این دروس شامل علوم و فناوری، زمینشناسی، کامپیوتر، هنر و ورزش میباشند.
پس از این دوره ، تعدادی از دانشآموزان وارد مدرسه های متوسطه (Hauptschule)، گروهی نیز وارد کالجهای فنی-حرفهای و تعدادی هم وارد مدارس تخصصی ورزشی و موسیقی میگردند و دورههای چهار تا پنجساله دبیرستان را میگذرانند. دانشآموزان ممتاز در دوره ابتدایی به مدارس (Allgemeinbildende Höhere Schule (AHS وارد می شوند و پس از دوره ی ۴ ساله ی متوسطه ی عمومی، دوره ۴ ساله دبیرستان را هم در این مدارس ادامه میدهند. تمامی دانشآموزان دبیرستانی و کالجها از تمامی گرایشات ، درآزمون نهایی و ورودی به دانشگاه (ReifePrufung) شرکت مینمایند که در صورت قبولی، مدرک Reifeprüfungszeugins اخذ مینمایند .اینمدرک همان دیپلم دبیرستان است که دارندگان آن ، دانشآموختگان دبیرستانها، Maturanten خوانده میشوند.
متقاضیان بین المللی دارنده ی دیپلم دبیرستان بمنظور ورود به دانشگاه ، میبایست دروه ۱ ساله پیشدانشگاهی (Vorstudiumlehrgang) را بگذرانند.
o هزینه تحصیل و زندگی در بهترین کشورهای اروپایی (قسمت اول)
مؤسسات آموزش عالی اتریش شامل دانشگاهها، دانشکدههای هنرهای عالی، مدارس عالی فنی و کالجهای تخصصی ۲ الی ۳ ساله است. این مراکز در زمینه هنر و موسیقی بسیار قوی میباشند . از این گرو می توان دانشکده موسیقی و آثار هنری و دانشکده هنر کاربردی شهر وین که از مراکز قوی هنری اروپا بهشمار میآیندرا نام برد.
یکی از شرطهای ورود به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی اتریش داشتن مدرک Reifeprüfungszeugins است. دانشکدههای هنرهای عالی امتحان ورودی نیز دارند. این مراکزدر اتریش محدودیت خاصی برای پذیرش دانشجو ندارند.
تحصیلات دانشگاهی دربردارنده ی ۲ دوره عمومی (Der erste Studienabschnitt) و تخصصی (Der ZweiteStudienabschnitt) است که در پایان دوره عمومی آزمون هایی انجام میگردد ، ولیکن مدرکی صادر نمیگردد. کلیه ی دانشگاههای اتریش دولتی میباشند بنابراین هزینه های آنها توسط دولت تأمین میگردد و دانشجو ملزم به پرداخت شهریه نمیگردد.
در سال ۱۹۹۳ میلادی مجلس دولت اتریش تأسیس مدارس عالی فنی (Fachhochschulen (FH (متشابه سیستم آموزشی آلمان) را تصویب نمود. مقصود از تأسیس این مدارس، کوتاه نمودن دوره تحصیل و تسریع ورود دانشآموختگان به بازار کارمیباشد. از سال ۱۹۹۴ میلادی تاکنون نیز، بیش از چهل مدرسه عالی فنی موفق با اخذ مجوز تأسیس که در رشتههای متنوع دورههای ۴ ساله برگزار میکنند، شدهاند. تفاوت عمده ی این مدارس با دانشگاهها در کاربردی و حرفهای بودن تحصیلات آن ها میباشد. در پایان دورهها دانشجو میبایست یک دوره ۶ الی ۱۲ ماهه را در مراکز مختلف، به کارآموزی بپردازد. شرط ورود به مدارس عالی فنی، همانند شرط ورود به دانشگاهها است البته در مواردی مدارک حرفهای نیز مورد توجه میباشند. زمانی که شمار متقاضیان بیش از گنجایش دانشگاه باشد، آزمون ورودی برگزار میگردد.
۱. Diplom: دانشآموختگان دبیرستانها و کالجها در اتریش طی قبولی درآزمونهای نهایی میتوانند وارد دورههای دو یا سه ساله با گرایشهای مختلف گردند، دوره هایی همچون تربیت معلم که جایگاه ویژهای در سیستم آموزشی اتریش دارند،و یا دورههایی مانند تربیت مربیان اجتماعی و یا دورههای فنی-پزشکی برگزار شونده در کالجهای تخصصی.
۲. (Magister (FH) – Diplom Ing. (FH: این دورهها ویژه ی مدارس عالی فنی (FH) میباشند. دیپلمهای مهندسی (Diplom Ing.) به رشتههای فنی و Magister به رشتههای غیر فنی اعطا میگردد. مدت زمان تحصیل ۷ یا ۸ نیم سال (شش ماهه) به همراه یک دوره کارآموزی ۶ ماه الی ۱۲ ماهه است. در پایان کار، دانشجو باید پژوهشی از یک کار عملی ارائه دهد.
۳. Diplomtierarzt – Magister – Diplom Ingenieur: این دورهها که در دانشگاهها برگزار میگردند، دست کم به مدت ۸ تا ۱۰ نیم سال (طی ۴ تا ۵ سال تحصیلی) و در دورههای پزشکی دست کم ۱۲ تا نیمسال زمان میبرد. دیپلمهای مهندسی (Diplom Ing) به رشتههای فنی، Magister به رشتههای غیر فنی و Diplomtierarzt به رشته دامپزشکی اعطا میگردد. دانشکدههای هنرهای عالی دورههای حداقل ۴ تا ۸ ساله دارند که مدرکهای Magister. art و Magister. arch را برای رشتههای هنر و معماری صادر میکنند. در پایان تمامی دورهها ، دانشجو ملزم به ارائه پایاننامه و دفاع از پژوهش خود است.
۴. Doktor: جهت ورود به این دوره، مدرک Diplom Ing – Magister از دانشگاهها، دانشکدههای هنرهای عالی و مدارس عالی فنی (FH) مورد قبول میباشد با این وجه تمایز که دارندگان مدارک مدارس عالی فنی (FH) 2 سال به مدت تحصیلاتشان در دوره دکتری اضافه میگردد. دوره دکتری در اتریش یک دوره ی پژوهشی است و ۴ تا ۶ سال به طول میانجامد. نگارش و تنظیم پایاننامه پژوهشی و دفاع موفقیتآمیز از آن ضمن گذراندن آزمونهای شفاهی در چند درس اصلی مربوط به پژوهش، از مراحل پایانی این دوره میباشد.
• مدرک Diplom با ۲ تا ۳ سال تحصیل، از تمامی کالجها با هر گرایشی و همچنین، تحصیلات نیمه تمام که حداقل دوره عمومی دانشگاهها (Der erste Studienabschnitt) را گذرانده اند ،به شرط داشتن دیپلم دبیرستان، ((کاردانی )) مورد ارزیابی قرار میگیرند.
• مدارک Diplom Ingenieur (FH), Magister (FH), Diplom Ingenieur, Magister. art, Magister با ۳تا ۴ سال تحصیل (طول دوره اسمی) صادرشده از تمامی دانشگاهها، دانشکدههای هنرهای عالی و مدارس عالی فنی، «کارشناسی» ارزشیابی میگردند.
• مدارک Diplom Ingenieur, Magister. art, Magister با ۴ تا ۵ سال تحصیل (طول دوره اسمی) صادرشده از تمامی دانشگاهها، دانشکدههای هنرهای عالی و در صورت گذراندن پایاننامه، «کارشناسی ارشد پیوسته» و با داشتن مدرک کارشناسی، ((کارشناسی ارشد)) ارزشیابی میشوند.
• مدرک Doktor به شرط داشتن مدارک بندهای دو و سه یا کارشناسی ارشد، «دکتری» ارزشیابی میگردند.
زبان رسمی کشور اتریش ، آلمانی می باشد، ولی عدم ارائه مدرک زبان آلمانی وقفه و اشکالی در فرآیند دریافت پذیرش از دانشگاههای اتریش ایجاد نمینماید؛ چرا که دانشجویانی که مدرک زبان آلمانی ندارند، میتوانند ضمن طی نمودن سه ترم زبان آلمانی ورود به دانشگاه ،تحصیلات خود را در رشته مورد نظرشان آغاز نمایند. بعضی از دانشگاه ها در دورههای تحصیلی بالاتری همچون کارشناسی ارشد و دکتری و البته در بعضی از رشتهها به زبان انگلیسی ارئه می ممایند. ولی با این وجود دانستن زبان آلمانی بسیار حائزاهمیت است. بطورمعمول برای دوره لیسانس ILTS ۶ یا ۶٫۵ و برای فوق لیسانس و دکتری ۶٫۵ و ۷ نیاز میباشد. شایان ذکر است که دانشجویان با نمره ی کمتر ازآنچه که ذکر شد ، می توانند دورههای پیش نیاز انگلیسی یا آلمانی را طی نموده و پس از آن وارد دانشگاه شوند.
دانشجویان بین المللی خارج از اتحادیه اروپا، باید شهریه ۷۲۶,۷۲ یورو در هر ترم را بپردازند وچنانچه مایل باشند در دورههای تحصیل بیش از یک دانشگاه شرکت نمایند، صرفا یک بار هزینه تحصیل را پرداخت مینمایند. هزینه های ثت نام دانشگاههای خصوصی اتریش متفاوت ماست و از هزار یورو در سال تا,چهل هزار یورو متغیر است. هزینه تحصیل در بهترین دانشگاههای اتریش به شرح زیر میباشد:
• دانشگاه وین (University of Vienna): هزینه متوسط تحصیلات در این دانشگاه بین ۱۵۰۰ تا ۱۱۰۰۰ یورو در سال
• مرکزدانشگاهی فنی وین (Vienna University of Technology): هزینه متوسط تحصیلات ۱۵۰۰ یورو در سال
• کالج اینسبروک (University of Innsbruck): هزینه متوسط تحصیلات ۱۴۵۰ یورو در سال
• دانشگاه فنی گراتس (Graz University of Technology): هزینه متوسط تحصیلات ۱۴۵۰ یورو در سال
و اما هزینههای زندگی در اتریش ، بطورقطع باتوجه به سبک زندگی فرد، دانشگاه، شهر و بسیاری فاکتورهای دیگر متفاوت است؛ بطور میانگین هزینه زندگی ماهیانه در اتریش بین ۹۰۰ تا ۷۰۰ یورو میباشد و شامل ۴۰۰ تا ۲۰۰ یوروهزینه ی ماهیانه ی خوابگاه، ۳۰ یوروهزینه ی ماهیانه ی بیمه، بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ یوروهزینه ی ماهیانه ی خورد و خوراک میباشد. بعلاوه، دانشجویان پس از اخذ کارت دانشجویی در اتریش از بعضی مزایا برخوردار میشوند؛مزایایی همچون :
• امکان استفاده از قطارها با تخفیف ۵۰درصد برای سفرهای درون مرزی با شرایط سنی زیر ۲۶ سال
• تخفیف در بازدید ازمراکز دیدنی، موزهها و برخی رستورانها،
• استفاده از تخفیفات دانشجویی در اشتراک رادیو و تلویزیون
• امکان تخفیف در استفاده از امکانات ورزشی دانشگاه و…
از نظرشرایط سنی ، کشوراتریش شرایط سنی خاصی را تعیین نکرده و تمامی افراد میتوانند تحت هر شرایط سنی برای دورههای لیسانس تا دکتری در اتریش اقدام نمایند.
برگزیده ترین دانشگاههای اتریش
دانشگاه رنکینگ جهانی بر اساس وباسیت topuniversities .com
University of Vienna ۱۵۴
Vienna University of Technology ۱۸۲=
Universität Innsbruck ۲۸۶
Johannes Kepler University Linz ۴۷۱-۴۸۰
Karl-Franzens-Universitaet Graz ۴۷۱-۴۸۰
Graz University of Technology ۵۰۱-۵۵۰
Alpen-Adria-Universitaet Klagenfurt ۷۵۱-۸۰۰
Paris Lodron University of Salzburg ۷۵۱-۸۰۰
دانشجویان بین المللی در کشوراتریش میتوانند از کمک هزینهها و بورسیههای متنوع ارائه شده از طرف سازمانها و دانشگاههای معتبر اتریش برخوردارگردند. کمکهای فدرال نیز جهت رفاه دانشجویان شامل رشتههای تحصیلی ویژه ای می گردد. میزان این کمک هزینه ها بین ۴۷۵ تا ۶۷۹ یورو بصورت ماهانه است. دیگر بورسیههای تحصیلی اتریش توسط بنیاد بورسیه تحصیلی جمهوری اتریش وصرفا به دانشجویانی که در محل های استقرار دانشجویی اقامت دارند، تعلق میگیرد. این مبلغ ، ماهیانه ۹۴۰ یورو بوده و گاهی نیزهزینههای مسکن را هم پوشش میدهد.
تعطیلات تابستانه ی دانشگاههای اتریش هر ساله از آغازماه جولای تا پایان سپتامبر، تعطیلات ژانویه و کریسمس هم ازهفته آخر دسامبر (آخرین ماه سال) تا انتهای هفته دوم ژانویه (ماه اول سال) میباشد.تعطیلات ژانویه و کریسمس و تعطیلات عید استرن بطورمعمول از هفته دوم آوریل آغاز وتا هفته سوم ادامه می یابد.
بیمه تحصیلی و درمانی دانشجو در اتریش
همه ی دانشجویانی که به کشوراتریش ورود پیدا می کنند، زیرپوشش بیمه درمانی قرارخواهند گرفت. این بیمه برای تمامی دانشجویان الزامی است. بیمه دانشجویی در اتریش ماهیانه ۳۰ یورو میباشد. البته آن دسته ازدانشجویانی که بمنظوردوره زبان وارد کشوراتریش می شوند، صرفا چهار ترم زیرپوشش بیمه دانشجویی قرار میگیرند و بعد از آن میبایست بصورت خصوصی خود را بیمه کنند که هزینه آن بین ۴۰۰ تا ۳۰۰ یورو میشود.
اتریش در قلب قاره سبز قرار گرفته وازآب و هوای معتدلی برخوردار میباشد؛ از اینرو، آب و هوای آن درمناطق مختلف این کشوراختلاف کمی دارد. در نواحی پست شمالی و شرقی زمستانها نسبتا سردتر و تابستانها هم نسبتا گرمتر است. در نواحی غربی هم آب و هوا اندکی معتدلترمیباشد و زمستانها خنک و تابستانها هم نسبتا گرم است.
• چگونه ویزای اتریش بگیریم؟
• سفارت اتریش و اخذ ویزای این کشور
اخذ ویزای دانشجویی از سفارت اتریش، محدودیت سنی نداشته و متقاضیان میتوانند بعد ازدریافت پذیرش از دانشگاه مد نظرخود بعد از تعیین وقت سفارت، با مراجعه حضوری به سفارت کشوراتریش وارائه مدارک مورد نیازو ضمن انجام مصاحبه جهت اخذ ویزا اقدام نمایند.
با اخذ ویزای تحصیلی کشوراتریش ،همراهی اعضای خانواده دانشجو را بهواسطه اخذ این ویزا امکان پذیرمیکند؛ به سخن دیگر، علاوه و به همراه با ویزای دانشجویی ، ویزای همراه برای اعضای خانواده ی دانشجو هم صادر میگردد. به وسیله ی این ویزا همسر و فرزندان دانشجو از اجازه تحصیل رایگان دراین کشوربرخوردار میشوند. بعلاوه همسر شخص دانشجو هم اجازه کار به همان میزان تائیدشده برای شخص دانشجو را دارد.
در اتریش نیز مانند بسیاری کشورها، دانشجوضمن داشتن ویزای تحصیلی میتواند بطور نیمهوقت کار کند. بر هین اساس دانشجویان مقطع لیسانس اجازه ۱۰ ساعت کار، دانشجویان مقطع فوق لیسانس اجازه ۲۰ ساعت کار و دانشجویان دوره دکتری هم اجازه کار ۳۰ ساعت در هفته را خواهندداشت. همچنین، دانشجویان درتعطیلات هم میتوانند بصورت تماموقت کار کنند. همراهان یا همسر دانشجو هم در صورتی که ویزای همراه دریافت کرده باشند، میتواند بهصورت تمام وقت کار کند.